Zagrlite nekog: Danas je međunarodni dan mladih

Međunarodni dan mladih je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 12. avgusta. Prvi put obeležen 2000, dan ima svrhu da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata.

Mladi u Srbiji svoj dan, 12. avgust, dočekuju kao nezaposleni, politički neaktivni, razočarani, bez materijalnih mogućnosti da zasnuju porodicu, sa željom da odu odavde. Njihov položaj je nezadovoljavajući – čak dve trećine izdržavaju roditelji, svaka druga mlada osoba nema posao, 70 odsto izjavljuje da želi da se odseli, a oni koji su članovi političkih stranaka učlanjuju se samo da bi dobili posao.

Zanimljivo je i da posao aktivno traži tek 10 odsto mladih, a 5,3 odsto niti traži posao niti se školuju. I dok su zaposleni mahom muškarci između 25 i 30 godina, studenti su u većini slučajeva devojke, i to iz gradskih naselja. Takođe, momci koji još zavise od roditelja to obrazlažu nedostatakom novca, dok je za devojke presudna želja da ostanu sa mamom i tatom.

Većina mladih svoju ekonomsku situaciju opisuje kao prosečnu, trećina je opisuje kao dobru, dok je 9,9 odsto opisuje kao lošu ili izrazito lošu.
Što se tiče zdravlja, svaki treći omladinac je pušač, a svaki drugi je u toku prethodnog meseca pio alkohol. Svaki deseti ga pije više puta nedeljno, a mladi u proseku prvi put probaju alkohol sa 16 godina. S marihuanom redovno ima posla oko šest odsto ove populacije.

Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

arrow