Bujanovac je gradsko naselje i sedište istoimene opštine u Pčinjskom upravni okrugu, u Srbiji. Prema popisu iz 2002. bilo je 12011 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 17050 stanovnika).

Bujanovac je poznat po izvorima mineralne vode pa je poznat i po nazivu Bujanovačka Banja. Grad je takođe poznat po još nekim nazivima na drugim jezicima: alb. Bujanoci, bug. Buяnovac.

U naselju Bujanovac živi 8137 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 31,5 godina (30,6 kod muškaraca i 32,4 kod žena). U naselju ima 2628 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 4,57.

Sastav stanovništva u ovom naselju veoma je heterogen uz relativnu srpsku većinu.

2016-07-31_18-31-57

Gradska biblioteka:

Biblioteka „14. novembar“ Bujanovac gradska biblioteka je u Bujanovcu i kao ustanova od izuzetnog društvenog interesa i značaja u popularizaciji knjige, ima bogatu i dugu tradiciju. Pouzdano se ne zna kada je počela sa radom, ali se pretpostavlja da je osnovana oko 1948. godine. Nalazi se u Ulici Karađorđev trg bb.

Istorija:

Prva prostorija biblioteke bila je stara bioskopska zgrada, gde je danas moderno zdanje Doma kulture. 1982. godine Biblioteka dobija svoje prostorije u novosagrađenoj zgradi Doma kulture gde se i danas nalazi. Postala je samostalna ustanova 1995. godine na osnovu Zakona o bibliotečkoj delatnosti iz 1994. godine.

Prva inventarna knjiga na originalnom obrascu uvedena je u Matičnu knjigu 17.XII.1968. godine, a knjiga pod rednim brojem 1 je roman “Hajdi” Johane Špiri.

Biblioteka danas:

Stručni rad Biblioteke obavlja se u skladu sa pravilnikom o bibliotečkom poslovanju, u najkraćem, knjižni fond je organizovan po UDK principu. Redovno se vodi i ažurira centralni lisni autorski katalog, koji u elektronskom obliku postoji od 2002. godine. Sledeće godine je formirana i baza podataka o korisnicima i njihovim zaduženjima.

Rad sa čitaocima se obavlja u pozajmnom, stručnom dečjem odeljenju. Čitaocima je na raspolaganju fond od preko 65.000 knjiga. Enciklopedije, rečnike, leksikone i druge vredne knjige moguće je koristiti u prostorijama Biblioteke, uz stručnu pomoć bibliotečkog osoblja. Biblioteka razvija savremen, otvoren metod rada sa korisnicima, stavljajući se najneposrednije u njegovu službu, zahvaljujući predusretljivosti, ljubaznosti i stručnosti bibliotečkih radnika. Biblioteka ima svoje ogranke u selima: Veliki Trnovac, Muhovac, Klenike i Biljača.

Fond biblioteke:

Ukupan fond knjiga je 65.000 knjiga. U gradskoj biblioteci 46.000 knjiga, a od tog broja 39.600 je na srpskom jeziku a ostali broj knjiga se nalazi u ograncima. U biblioteci je zaposleno 15 radnika: direktor biblioteke, 2 bibliotekara, 4 viša knjižničara, 5 knjižničara, 3 pomoćna radnika. Broj čitalaca je svake godine u porastu. Njihov broj danas iznosi 1.500 korisnika. Najveći broj učlanjenih čine deca osnovnih i srednjih škola kao i ostali profili. Najviše se čita školska lektira, kao i svetska i domaća književnost.

Programi i ciljevi:

Tradicionalni programi biblioteke su:

Dan biblioteke 14. novembar
Smotra recitatora
Literarni konkursi za izbor najlepše pesme i najlepšu prozu
Tematske izložbe
Književne večeri
Ostvaruje uspešnu saradnju sa susednim bibliotekama u Vranju, Surdulici, Prištini i Preševu, kao i saradnju sa Narodnom bibliotekoma Srbije.

Rad u Biblioteci se odvija kroz individualni rad njenih radnika na odeljenjima. Kroz aktivnosti i rad potvrđuje se značaj i vrednost ove ustanove. Rad Biblioteke je javan i svojom aktivnošću i delanjem na raspolaganju je svim građanima, a sve u cilju stvaranja multinacionalne biblioteke na ovim prostorima.