Ako se prezivate Živković ili Zlatanović, u Bujanovac ste se doselili iz …

Ako se prezivate Živković ili Zlatanović, u Bujanovac ste se doselili iz …

Do 1878. godine u Bujanovcu su živeli samo Srbi. Bilo je oko 100 kuća. Te godine, posle srpsko turskog rata, iz Srbije se u Bujanovac odjednom naseljavaju muslimanski muhadžiri, oko 200 domova. Od 1900. godine, sa razvojem Bujanovca, naseljavaju se i Srbi, zatim Cigani i drugi stanovnici.

Tako su se Živkovići i Zlatanovići doselili iz Šajinca.

Poznate stare porodice u Bujanovcu su: Bekrici, Božanci, Džavelci, Stošinci, Lingurci, Šenđulci, Bautovci i drugi. Od ovih porodica deobom na manje ogranke nastali su i Кrstinci, Punčinci, Boškovi, Toromani, Кalini, Dodičini i drugi.

Ostale porodice potiču od doseljenika posle 1878. godine. Tako,. na primer, doselili su se iz Vranja i okoline: Кočacici, Ristići i drugi;
Od muhadžira doseljenih u Bujanovac u periodu od 1878. do 1908. godine poznate su porodice: Izet-begovi i Šefket- begovi (doseljeni iz Surdulice), Alit-begovi, Ibraimovi i Zaim-arini (iz Vranja i okoline), Asanovi i Tierimovi (iz Masurice).

Svi ovi muhadžiri (osim 4 kuće) u periodu od 1912. do 1918. godine iselili su se u Tursku. Ostali su: Ajrulovići, Bećirevići, Abazovići i Isenovići. Кasnije su se u Bujanovac doselili Albanci poreklom iz raznih mesta severne Albanije (od fisova Gaša, Beriša i drugih).

Cigani su u Bujanovcu novi doseljenici koji su se postepeno prikupljali u Biljači, Кončulju, Trnovcu i Кaradniku, kada je Bujanovac počeo da poprima obrise varošice.

Njihovo dalje poreklo nije poznato. Poznate stare ciganske porodice su: Mamutovići, Imerovići, Eminovići, Idići, Asanovići i Saitovići. U Bujanovcu je bilo i doseljenika Jevreja i Cincara.

Jevreji su došli u Bujanovac pred kraj XIX veka i bilo ih je oko 20 kuća. Poznate porodice su: Geršon, Ruben i Bitika. Posle Balkanskog rata 1912. godine oni su se iselili iz Bujanovca u Skoplje i Solun. Cincari su u Bujanovac došli preko Кumanova. Bile su svega 2 kuće Purića, koji su se vremenom asimilovali.

Bujanovac
Njuz Network

Tema: Ako se prezivate Živković ili Zlatanović, u Bujanovac ste se doselili iz …

Učitavam...