Bujanovačke priče: A u Trejak, a u Kušticu…

Ne zna se ko je prvi upotrebio izreku “A u Trejak, a u Kušticu, isti ti je …” ali je do današnjih dana česta i aktuelna u Bujanovcu. Upotrebljava se u dilemama kod izbora jednog od dva puta, kada je krajnji cilj isti, negativan, bezizlazan…

Jednog julskog popodneva sedim sa Nikolom Aleksićem Koletom ispred ljiljanske zadruge na prevrnutim gajbama piva. Praznimo “unučiće” vinjaka kad nam se pridruži Đorđo. Visoka koščata starina, s ogromnim brkovima, šeširom na glavi, pruži ručerdu za pozdrav. Život mu ispisao istoriju na licu, mukotrpnu. Molim oproštaj što mu ne zapamtih prezime, pretpostavljam da je davno upokojen, jer je prilikom susreta bio zašao u devetu deceniju života.

Zasede i Đorđo na jednu okrenutu gajbu. – Čika Đorđo, hoćeš li pivo ili konjače, priupita Kole. Zaškilji Đorđo na jedno oko, podiže rukom šešir, obrisa čelo, kao, duboko razmišlja.

Pitaš, pivo ili konjače? Hm, hm, što rekli naši ljudi, a u Trejak, a u Kušticu, isti ti je k… Daj šta daš.

Prihvati se ponuđenog piva. Na pitanje šta mu to znači sa Trejakom i Kušticom poče, lukavo, priču.

– Odavno se to kod nas govori. Kako je nastalo? Hm, pa evo kako. U našem selu, u jednoj bogatoj kući stasalo devojče za udaju. Oko joj peva za jedno momče iz Trejak. Peva joj i za jedno drugo iz Kušticu. Priupita tatka za koje da se odluči… Sasluša tatko njenu priču. Zna dobro Trejak, zna i Kušticu, zna sve fukarluk, sirotinja…

– “A u Trejak, a u Kušticu, isti ti je k…, ćero moja” – reče joj. Pa, i ja vi tako kaza…

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, trejak, kuštica

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...