Bujanovačke priče: Amerika i Engleska

U kafani “Balkan” ćaskamo sa Josifom Trajkovićem, predsednikom Ustavnog suda Jugoslavije, Mladenom Pašićem, uglednim advokatom i Miletom Raškovićem, inženjerom. Ubrzo treba da krenemo na svečanost polaganja kamena temeljca novoj “Simpovoj” fabrici na putu za železničku stanicu.

Krenusmo. Na gradilištu mnoštvo naroda. Istina, najviše osnovaca, jer je naređeno da prosvetari pozovu učenike, iako su bili na raspustu. Sedmi jul, Dan ustanka naroda Srbije, govor će držati Ivan Stambolić, vodeća ličnost Srbije.

Mališani u rukama drže napisane parole u slavu socijalizma, divne sadašnjosti i bolje budućnosti. Josif i Mladen su imali pozivnice da se pojave na svečanoj tribini, Rašković i ja ne, te oni iz solidarnosti ostadoše sa nama, negde blizu tribine. Ujednom trenutku Rašković se izgubi.

Ne prođe mnogo vremena kad primetismo neko komešanje među zvaničnicima, podgurkivanje. Televizijske kamere usmerene u jednom pravcu. Okrenusmo se. Među osnovcima, sa mnogobrojnim parolama, dominira jedna: “Amerika i Engleska biće zemlja proleterska”. Ispisano na kartonu, nasađeno na dugačku dršku koju u rukama drži Mileta Rašković.

Ozbiljne primedbe posle zbora Rašković je eliminisao Odgovorom u “Stručnjakovoj kafani” obraćajući se Radetu Kovačeviću, predsedniku Opštine:

– Drugovi, mi smo u socijalističku borbu i izgradnju krenuli s ovom parolom i sve što imamo postigli. Zbog čega se sada stidimo istine?

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, amerika i engleska

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...