Bujanovačke priče: Bankar Mirko

Decenijama su stizali Pčinjani u Bujanovac. Dolazili su tiho, nenametljivo, orođavali se sa Bujanovčanima, a onda bistrinom koju im je Bog podario, stupali na glavnu scenu života. Posle Drugog svetskog rata, taj kraj koji je krvario čitave četiri godine, ostao je na rubu interesovanja dnevne i generalne politike. Srbija nije ni nameravala da ulaže u nerazvijeno pocručje, nije bilo ni ljudi koji bi to ultimativno zahtevali, jer pametniji i obrazovaniji su odlazili u Vranje, sa ratnim zaslugama postajali direktori preduzeća, predsednici opština, narodni poslanici, a sećanje na svoj kraj svodili su na to da često povedu društvo poslovnih prijatelja da uz Pčinju uživaju u radostima prirode uz jagnje na ražnju, pihtije, staru šljivovicu, komenjak, pčinjski med …

U prvim posleratnim godinama među prvim Pčinjanima i stanovnicima Bujanovca postali su Mirko Tabaković i Rade Kostić Konzul. Obojica veoma bistri ljudi. Mirko je bio nadaren za finansijske poslove. Sa nekim kursevima, dugo godina bio je direktor filijale banke, i istinski učitelj mnogim bankarskim službenicima. Po intelektualnoj načitanosti odskakao je od svoje sredine. Voleo je kafansko društvo.

Nije se mirio sa obaveznim ponašanjem koje je nalagala Partija, pa ni u poslu koji je obavljao.

Njegova stručnostje bila je neprikosnovena.

Jednom prilikom, Vasa Stamenković, visoki funkcioner Invest banke u Beogradu, kao uzgred reče Aritonu Kačareviću, predsedniku opštine i nekim vranjskim bankarima, nadležnim za filijalu kojom je rukovodio Mirko Tabaković, da bi predsednik trebalo Mirku da skrene pažnju da smanji piće, jer se mogu desiti promašaji sa nesagledivim posledicama.

– U pravu ste, u pravu, i ne samo da sam mu skrenuo pažnju, već sam mu nekoliko puta skresao sve po spisku. Za malo da ga tepam. A to prvi put čujem da mogu da se dese promašaji. Pa, je li pre samo mesec dana zajedno pismo rakiju, kada je Mirko Tabaković dobio nagradu i dobre pare kao jedan od najboljih direktora filijala u Srbiji. A nagradu mu vi dadoste. Još, da vi kažem. Mirko je najpijaniji pametniji od mnogih kada su najtrezniji, – iznerviran reče Kačarević.

Završio je Mirko Tabaković radni vek kao direktor bujanovačke banke.

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, bankar mirko

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...