Bujanovačke priče: Briši obdaništa

Na sednici Skupštine opštine neki šiptarski odbornici rafalno napadaju Ljubu Blaževića, direktora Fonda za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Napade svode na politički teren jer se navodno veoma malo ulaže sredstava za zdravstvo u albanskoj sredini, veoma malo u odnosu na sredstva koja Fond izdvaja za iste namene u sredinama sa srpskim stanovništvom.

Ljuba dokumentovano obrazlaže da je svako selo dobilo zdravstvenu stanicu sa stanom za lekara i medicinsku sestru, da su jedinstvena merila u otvaranju zdravstvenih punktova, te da se značajna sredstva izdvajaju za socijalnu zaštitu, predškolsko vaspitavanje i obrazovanje dece…

Jedan učitelj, Odbornik, kao da je upravo tražio ideju, a Ljubo mu je ponudio, osu drvlje i kamenje na Ljubu, na politiku, baš u vezi predškolskih ustanova. Reče da je u Velikom Trnovcu otvoreno lepo obdanište, ali bujanovačko u parku je pravi raj, predviđa se gradnja još jednog, veoma modernog, dok Nesalce, Zarbince, Lučane nikada neće biti ni u planovima za ovakve predškolske ustanove…

– To je atakovanje na albansku nacionalnost, završi diskusiju učo.

Nasta užarena atmosfera u sali. Nekoliko Odbornika traži reč. Dobi je, slučajno, neki stariji Trnovčanin.

– Druže predsedniče, prekini ove svađe. Možda treba još nešto da se uradi u zdravstvu, ali obdaništa briši. To treba odmah zatvoriti. Muževi u inostranstvu ili na raboti, žene ostave decu u obdaništu, nemaju šta da rade pa udarile u kurvarluk. Obdaništa treba brisati, odmah.

Nije bilo više replike.

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, briši obdaništa

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...