Bujanovačke priče: Brkni s prst pa će napipaš votku

Sin Svete i Milice, Branko Protić, zvani Čop, po ponašanju potpuno se razlikovao od svih naslednika ugledne porodice Jovana Protića iz Klinovca. Neobavezan, neodgovoran, smiren, duhovit, do kraja dosledan bujanovačkom dijalektu plenio je sredine u kojima se pojavljivao. Nikada nikoga nije uvredio, svađe su mu strane, a naglašena sklonost ka kocki. Istina, i tu sklonost je prevodio na lepu stranu življenja. Voleo je da provodi dane i noći po kafanama. Znalo se da često vozi automobil u pijanom ili pripitom stanju. Uvek šarmantan, nije imao problema sa saobraćajnom milicijom.

Vraća se Branko Čop u kasnim noćnim satima iz Vranjske banje, pod ogromnim dejstvom maligana. Zaustavlja ga saobraćajna milicija u Vranju, čuvena po strogosti.

Zaustavi Čop automobil.

– Jeste li što pili – učtivo upita saobraćajni miliconer, iako mu je sve odmah postalo jasno posle mukotrpnog Brankovog traženja dokumenata.

– Jesam prijatelju, – teško odgovori Čop.

– Koliko ste popili, – opet smireno milicioner.

– A bre, momče, brkni s prst pa će napipaš votku, – kaže Branko otvarajući usta. zbunjen otvorenošću, miliconer uz osmeh reče:

– Produži i neka ti je Bog na pomoći.

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, brkni s prst pa će napipaš votku

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...