Bujanovačke priče: Čudan narod

Partija remija u punom jeku. Za stolom Nemanja Manić Necko, direktor “Integrala”, Radivoje Đedović, biznismen, Ljubo Apostolović, direktor “Megala” i Vojo Belčo, vlasnik kafane u kojoj se igra. Lepom raspoloženju pripomažu ture pića. Međutim, posle nekoliko ispijenih čaša, Necko odbija sledeće narudžbe. Pomalo začuđujuće. Na pitanje što ne pije, nekako zagonetno otpoče priču:

– Čudni su ti ovi Bujanovčani. Mnogo puta mi se dogodilo da sedim sa bratom Vlatkom i Radetom Kovačevićem. Prvi, predsednik suda, drugi poslanik. Zajedno pijemo, isto popijemo, isto se napijemo a Bujanovčani uvek naše druženje prokomentarišu:

– Eto Necko opet se napija. Prava pijanica… A za Radeta i mog brata Vlatka nikada tako da kažu, već vele, oni su malo ćeflije… Njihovo se ne meri mojim aršinom. zbog toga, neću piće …

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, čudan narod

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...