Bujanovačke priče: Dva prema jedan

Ljubomir Stojković Karakan sposoban administrativac imao je dve strasti: rakiju i kockanje. Od delirijuma ga je spasao prestanak konzumiranja alkohola, ali je sa većom strašću prišao kocki. Nestabilan, nervozan, nepoverljiv, uvek u traženju nečeg gde će biti u prvom planu, ne retko je pokretao sudske tužbe, protiv bilo koga ko mu se nešto zamerio.

U jednom takvom slučaju tužio je Karakan Dragutina Jančića Kaculja da mu duguje deset hiljada dinara, navodno, posuđenih na kocki.

Zakazano suđenje. Kaculj tvrdi da je pare vratio. Međutim, Karakan ubedljiv, a njegovu tvrdnju potkrepi svedok Šuka Ciganin.

Uzalud Kaculj ubeđuje da Šuka veze nema, da nije bio prisutan ni kad je posuđivao novac ni kada je vraćao…

Nikola Dimitrijević prekida suđenje za sat vremena da Kaculj nađe dokaze da je vratio pare.

Posle sat vremena sudija priupita Kaculja ima li dokaze? Kaculj predlaže da se pozove svedok Rade Matić, koji je u hodniku.

Matić pod zakletvom izjavljuje da je tačno da je Karakan posudio deset hiljada Kaculju, ali da mu je sutradan u kafani “Borac” Kaculj vratio dug.

Sudija u nedoumici. Jedan svedok tvrdi da pare nisu vraćane, drugi da jesu. Kaculj skraćuje sudijine dileme, predlaže i drugog svedoka Sareta Janjića Pušu.

I Sare pod zakletvom izjavljuje:

– Sedeli smo u kafani “Borac” kad je Kaculj vratio pare Karakanu. Sećam se, dao mu je osam novčanica po hiljadu dinara i četiri po pet stotina. Sudija poče diktiranje daktilografkinji:

“Na osnovu izjave dva svedoka pod zakletvom, Dragutin Jančić, vratio je posuđene pare ljubomiru Stojkoviću, prema tome tužba se odbacuje kao neosnovana…”

– E, nanu li vam vašu, i ti sudija i oni sve goli lopovi. Idući put dovešću ja čitavu cigansku mahalu da svedoči pa onda odbaci tužbu…

Ne sačeka kraj diktiranje, lupi vratima sudnice i ode.

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, dva prema jedan

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...