Bujanovačke priče: Evo i pride

Petar Vasiljević bio je čudna pojava u bujanovačkom životu. Bistar, smiren, odmeren, sa statusom prvoborca i činom rezervnog kapetana, rukovodio je preduzećem “Svetlost” u osnivanju, a potom, iz ko zna kojih razloga razočaran u Partiju, čak i prijatelje, povukao se iz aktivnog života. Usamljen, jedinu utehu je nalazio u izrastanju dvojice sestrića Miodraga i Dejana Todorovića. Svoje dece nije imao.

Sede ispred njegove kuće Pero i Guta Kaculj. Dobro pripremljeno meze, a Gutin sin Mija svakih dvadesetak minuta donosi iz podruma bokal vina, rashlađenog. U svakoj turi Mija “nenamerno” zadrži i deo kusura. Sve to primećuje Guta, ali ne reaguje, izuzev što ponekada podigne prst u smislu Pretnje.

Vince udarilo u lice, raznežilo Peru. Poteče i suza.

E moj Guto, što je Bog bio nepravedan prema meni. Što mi nije podario ovakvu lepotu kao tvoj Mija. Veliko je to bogatstvo, moj Guto. Ja sam ko usamljeni hrast!

– Zato li suzu pusti, Pero. Slušaj, Mijo mi je jedinac, a evo ti ga dajem odmah, i pride ću ti dati, kad misliš da je on veliko bogatstvo – kao iz puške reče Guta Kaculj.

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, evo i pride

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...