Bujanovačke priče: Imaše ga vrapče

U ranim jutarnjim časovima stoji Ljubo Jovanović Muča sekretar Opštinskog komiteta Partije u Bujanovcu u glavnoj ulici očekujući vozača da pristigne automobilom kako bi krenuo na put. Pored njega žurnim koracima prođe Mile Krstić Bobak, granajući rukama, nešto mrmljajući sebi u bradu i krsteći se. Dođe Mile do prodavnice “Žitomlin” u kojoj je bio poslovođa i poče bezuspešno da otključava vrata.

Priđe mu ljubo.

– Šta je bata Mile, ni dobro jutro mi ne reče. Što tako rano, još ni pet sati nema, otvaraš radnju. Što se to krstiš?

– Ljubo, pravo da ti kažem. Sedosmo sinoć kod Fine Frce da igramo karte: Rade Matić, Sare Puša, Buda Čerga i ja. Dogovorimo igru do pola noći. Krenu me karta. Uzeh im gotovo sve pare. Umesto da ustanem u ponoć, nagovoriše me da nastavimo igru. Ja drčan, pristadoh. Izgubih dobitak i sve svoje pare. Imaše ga vrapče u ruci htedoh i golupče, pa ostadoh i bez vrapče.

Sada se ispovedam svetom Arhangelu Gorešnjaku koji je danas, i reč mu dajem da više nikada karte neću uzeti u ruke.

Održao je reč.

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, imaše ga vrapče

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...