Bujanovačke priče: Ja plaćam ove noći

Bujanovac je imao dobar šahovski klub. Ljubomir Blažević na prvoj ploči, sa velikim uspehom na mnogim regionalnim takmičenjima predvodio je ekipu sastavljenu od Spire Dejkovića, Bore Trajkovića, Stojadina Dejanovića. Povremeno bi u ekipi gostovali ljubiša Stoiljković, Nikola Aleksić, kao konstantna jača konkurencija ljubi, ali šah im nije bio, bar takmičarski, preokupacija. Po pravilu na svim gostovanjima uz šahiste išao je i magistar farmacije Trajko Stošić. Obično bi bivao vođa puta u svojstvu predsednika kluba.

Pred Jedno gostovanje u Pirotu, bujanovački šahisti, valjda po Trajkovom nagovoru, subotnje veče uoči meča provode u jednom niškom hotelu.

Bilo je to vreme kada je magistar Stošić Trajko Vampir imao divnu romansu sa jednom šarmantnom lekarkom iz Niša. Veza je bila ozbiljna i obećavala.

U kafani hotela “Niš” sede Trajko, dotična dama, Stojadin Dejanović i Stojče Denčić. Trajko u punom udvaračkom zanosu. Partnerka krajnje korektna, dostojanstvena, a Stojče i Dine uz dužno poštovanje pripomažu Trajku pri eksponaži svih njegovih vrednosti.

Trešti muzika. Hit pesma je:
O prijatelji moji ja vas molim,
ja tugujem i pustite me sama
je plaćam ove noći,
ja plaćam ove noći

Pesma Trajka pogodila u srce. Naručuje je već nekoliko puta i onda diskretno skrenu pažnju Stojčetu i Dinetu da su “slobodni” i da idu na psihičko pripremanje za sutrašnji meč.

Pozvaše Stojče i Dine konobara da svede račune.

Ja plaćam ove noći, prijatelji ja vas molim- svečarski izjavi Trajko.

Negde oko osam časova ujutro za začu se kucanje – na vratima Stojčetove i Dinetove sobe. Trajko uđe.

– E prijatelji, ja vas molim, dajte po pet hiljada dinara za sinoćnu večeru, muziku i teferič, – reče bunovnim momcima.

– Kako, bre, Trale, pa zar nisi sinoć rekao da je to tvoj dan, tvoje slavlje, da ti plaćaš …

– E to je bilo zbog pesme i efekta, shvatate vi to, a pare na sto, džukele jedne, em ste sedeli sa divnom damom, em ste slušali moja nadarena pričanja, em ste uživali u muzici koju vi nikada ne biste znali naručiti. Pare, pare!

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, ja plaćam ove noći

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...