Bujanovačke priče: Marš “Na drinu”

U čuvenoj Cerskoj bici, između srpske i austrougarske vojske, jednoj od najvećih u Prvom svetskom ratu, na grudobranu otadžbine poginuo je, među mnogima iz bujanovačkog kraja, dvadesetjednogodišnji Menko Minić iz Trnovca. Iza njega ostala je supruga Donka sa troje maloletne dece, kćerkom i sinovima Spirom i Blagojem. Još kao dete Menko je dobio nadimak Šurla (nagluv na turskom jeziku) koji će poneti i njegov sin Blagoja, pa i Blagojevi sinovi.

Svi naslednici nose prezime Minić, izuzev Blagojevog Milorada i Spirinog Bore koji su Menkovići.

Donka, udovica, posle nekoliko godina preudala se, opet obudovila, te treću sreću nije kušala. Živela je blizu stotinu godina i dugo bila najstariji stanovnik Bujanovca u koji su se Minići doselili.

Potomci Menka Minića su visoki, snažni, lepi, čestite zanatlije, duvanci, prosvetari, inženjeri, medicinari i ekonomisti.

Blagoje, miran čovek, druželjubiv, čitavog života radio je u Duvanskoj stanici. U trenucima vedrijeg raspoloženja sa setom je pričao o ocu Menku koga nije ni zapamtio, a u najsvečanijim prilikama u znak sećanja na oca i njegove saborce naručivao bi da mu muzika obavezno odsvira čuveni marš “Na Drinu”, koji je bio nezvanična himna boraca u Prvom svetskom ratu. Smatrao je da odaje počast poginulom ocu. Pred smrt, ostavio je u amanet sinovima da mu prilikom poslednjeg oproštaja sa ovim svetom, pri spuštanju u večnu kuću, ciganska muzika odsvira upravo marš “Na Drinu”.

Sinovi i unuci ispunili su želju Blagoje Šurle.

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, marš na drinu

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...