Bujanovačke priče: Muški ćevapčići

Dajčo Avdijević je poticao iz turske porodice, koja se ko zna kada doselila u Bujanovac. Radio je u ugostiteljstvu, praveći ukusan roštilj. Pripremajući ćevapčiće po celi dan je pevao. Obično samo jednu pesmu: “Imao sam devet žena, lepih kao dan, i sve su mi nestale, ostao sam sam”. Tada bi počeo nabrajanje, kako je koja nestajala …

Po nepisanom pravilu, svakog jutra oko deset časova pristizali bi činovnici, trgovci, esnaflije po prvu jutarnju rakiju i Dajčin roštilj. Najrevnosniji posetioci bili su Guta Kaculj, trgovac i Brana Jordanović, tada društveni pravobranilac. Uživali su u ćevapčićima, a posebno u priči sa Dajčom, jer je bio veoma duhovit.

Onomad Kaculj poče da “kritikuje” Dajču, govoreći mu da su prethodnog dana bili u Leskovcu, jeli prave ćevapčiće, koji se po ukusu, veličini u svemu razlikuju od njegovih.

– Tvoji ćevapi su uvek isti, miris im osećaš na kilometar, ukus nepromenjen, veličina uvek ista. Morao bi nešto učiniti. Idi kod Leskovčana i nauči kako se prave pravi, muški ćevapi, upozori Kaculj roštilj majstora.

– Kaculj, nema da idem u Leskovac. Imam nekoliko recepta koje niko ne znae. ‘će se uverite ujutro, – smireno reče Dajča.

Smišljao je Dajča novi recept i odlučio da sve bude mala “osveta”.

Odlučio je, da u masu pripremljenu za roštilj sitno nasecka žilu od muškog teleta.

Porane Brana i Guta u kafanu, radoznali da li je Dajča zaista promenio recept.

– Servira Dajča ćevapčiće pred goste, vrati se do ćevapdžinice i ispod oka posmatra Kaculja i Braneta.

Miris izvanredan, ukus zaista prijatan, ali nemoguće sažvakati ćevape. Zagledaju se, zagledaju, viljuškom razgrću ćevape i doseti se Kaculj:

Dajče, pleme ti tvoje pa ti si nam u Meco naseckao žilu od teleta.

– Tražili ste prave, mušKe ćevape, pa ima li bolji? – smireno odgovori Dajča.

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, muški ćevapčići

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...