Bujanovačke priče: Nadimci Bujanovčana i kako su ih dobili

Ozbiljan naučnik bi mogao doći do veoma interesantnih istorijskih, jezičkih, etimoloških, etnoloških podataka ukoliko bi se bacio na proučavanje nastanka nadimaka porodica, pojedinaca, ustanova, kafana … u Bujanovcu.

Nadimci su nastajali po fizičkom izgledu, poreklu, fizičkom nedostatku, po inerciji, mnogi bez ikakvog uporišta u svemu tome. Ukoliko bi neko u porodici dobio prihvatljiv nadimak, on se prenosio c pokolenja na pokolenje, ne retko preuzimao ulogu prezimena.

Neko od predaka u porodici Dimitrijević postao je Mrdač. Nadimak je nadživeo onoga ko ga je prvi poneo, i zadržao se u nekoliko grana porodičnog stabla. Aleksandru Dimitrijeviću, sinu Trajka Mrdača, neko je pridodao nadimak Čonko. Čonkovi sinovi Srboljub i Momčilo nose nadimak Čonko, verovatno će i njihovi sinovi nadimkom čuvati uspomenu na dedu.

Međutim, Zoran, sin Bože Stojanovića iz porodice Mrdača, ovaj nadimak je pridodao svojoj firmi. Stojan i Gradimir Stoiljković znani su kao Tane i Gaca Rabuščija…

Sin, pa i unuk Dragutina Jančića su Kaculji. Ko zna da li će se i jedna generacija naslednika Serafima i Radeta Janjića otarasiti nadimka Puša. Nesrećna sudbina se poigrala sa sinovima Dragog Jovanovića, ali zato unuk nosi dedin nadimak Džek, kao i praunuk Nikole Lazića, Nidža.

Vasilije Krstić, kao predstavnik jugoslovenske privrede u inostranstvu i zvanično, na vizit karti, stavljao je nadimak Cepko. Aleksandar Nedeljković, u dugom radu na direktorskim mestima i mestima finansijskog inspektora, znan je kao Cane Carče.

Vida Tomić, kao i porodica iz koje je došla za Radeta, imala je nadimak Ćurka. Njene kćeri i sin Tomislav nasledili su nadimak Ćurini, a ne po ocu, Katori.

Otac ljubiše Stojanovića, nosio je nadimak Šimi, nasledio ga je njegov sin. Medarci su utemeljeni s tim nadimkom već nekoliko kolena. Ko je u porodici Stojana Tomića, solunskog borca i nosioca Karađorđeve zvezde postao Lingur ne zna se, ali nadimak se prenosi s kolena na koleno. Apotekar Trajko Stošić nije se ljutio zbog nadimka Vampir.

Špirte su u gradu malo poznati kao Ristići, a učiteljica Velika, koja je izvodila generacije osnovaca decenijama je, ne Carčetova žena, već Velika Šike. Nadimak je ponela iz porodice u kojoj je rođena, a nosi ga i časni doktor Mile i svo njegovo okruženje.

Blagoju Bulči i Budi Čergi nikada nisam znao prezime, verovatno, ne samo ja. Sveta Svinjski, bujanovački veterinar, čak je y protokole za fudbalske utakmice upisivan pod tim nadimkom.

Na Miljanićevom spisku potencijalnih fudbalskih nada Tomislav Stojmenović je upisan kao Dubak. Njegovi sinovi se zvanično predstavljaju kao Dubaci. Kada bi pred fudbalski meč sa BSK-om protivnički treneri pripremali taktiku, obavezno su davali posebne zadatke igračima koji bi trebalo da paze na Kuleta. Ime Dragi Tomić im je bilo nepoznato.

Pripadnici porodice Karakana, koji su po običaju tog kraja menjali često prezimena, uvek su zadržavali nadimak, kao i porodica Kabrana. Blagoju Janjiću često ni intimni prijatelji ne znaju prezime, za sve je on – Levko.

Tomislav Petrović, sin hercegovačkog doseljenika Stevana, imao je privilegiju da nasledi nadimak majčine porodice Kalenica.

Božidar Janjić, nastavnik praktične nastave u Školskom centru nekoliko puta je potpisao diplome svršenim učenicima sa nadimkom Biško Boji Manasijeviću nadimak je Belčo po izgledu, a Voji Ristiću – Ristovački, po poreklu. Porodica Svetozara Dimitrijevića, porocica je Toze Pinka, & otac Vitomira Trajkovića– Vitka, bio je u mnogim zvaničnim dokumentima Stojan Beli.

Moj kolega Milovan Stošić slovio je kao Parazit, a jedini boem u porodici Protića, Branko, kao Čop. Komšije u zgradi su bili Vane Čopa i Ivan Jovanović, sa više nadimaka: Surla, Vanča, Nos.

Po nekoj subjektivnoj oceni Dimi Dodiću je odgovarao nadimak Baron, kao i Radetu Kostiću Konzul, te doktoru Miodragu Stojanoviću – Meklaud, po legendarnom filmskom šerifu.

Aleksandar Nakić, bio je za sve Cane beg, a Tomislav Marković, projektant prekrasnog gradskog trga Toma Zver. Stojadin Dejanović dobio je nadimak Dine Caci, iako muje otac nosio nadimak Sazda. Uroš, Pera i Ariton Trajković su bili Šljuke, a Trajko Stanković, Kumča. Milovan Jovanović je Keča. Trgovačko preduzeće njegovog sina nosi to ime, kao i unuci nadimke.

I danas potomci jedne loze Krstića iz Bujanovca po Beogradu se predstavljaju kao Bobaci…

Tihomir Dimitrijević je Tika Šestak. I njegovi sinovi su Šestaci po šestoprstnom dedi Stojanu. Trajko Trajković, pesnička duša i jedan od retkih koji je u šestoj deceniji u biblioteci tražio Frojda, Foknera i Šekspira, zanemarujući obućarski znat, za sve je Trajče Drdlja. Prvi bujanovački pravnik, osnivač suda u ovom gradu, Milutin Kovačević nosi nadimak Mile Kuša, a njegovi sinovi i čitava porodica su Kušini.

Seljaci bi, često dolazeći u opštinu ili Komitet, Svetozara Mitića, jedno vreme predsednika Udruženja boraca tražili kao Tozu Petejca. Tako traže i njegove nasledniKe.

Često su pojedinci dobijali nadimke po televizijskim ličnostima: Cipiripi, Kalimero, Šumenko…

Ulice često dobijaju nadimke: Kec mahala, Džavelska mahala… Kafane nisu poznate po zvaničnom imenu već nadimcima: Zid smrti, Gorušica, Lajno …

Ima kafana i sa romantičnim imenima: Trajka Drdlje na jezeru je “San letne noći”, Kirina u Levosoju, “Kod večitog mladoženje”, a mnogobrojni kafići, po običaju, nose imena po nadimcima vlasnika.

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, nedimci bujanovčana

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...