Bujanovačke priče: Ne bih ti dala!

Pola je veka, kako aktivno radi Jovan Avramović, advokat iz Vranja. Završio je pravne nauke pre Drugog rata. Kao mladić, pripadao je ljotićevcima. Posle rata, politički neangažovan, a advokatura je najpovoljnija mogućnost bila za otpor prema represijama, pa se za tu delatnost opredelio.

Danas sa prevaljenih osam decenija, još uvek je veoma aktivan, druželjubiv, uvek obučen po poslednjoj modi, sa tankim brkovima koji su davno prozvani ‘ala Jovica’. Nasmejan, duhovit, rečit, po– kretan. Omiljen u svakom društvu. Kolegijalnim advokatskim krugovima, bespogovorno je patrijarh.

Posle neke završene sudske rasprave u Bujanovačkom sudu, osamdesetih godina, jedna mlađana, atraktivna daktilografkinja obraća se advokatu Jovici Avramoviću prisno, neposredno:

· Čika Jovice, koliko vi imate godina?

– Sedamdeset i jednu devojko · Odgovori kroz smeh Jovica.

– Ja vam nikada ne bih dala · misleći na godine, gotovo obožavajuće, reče daktilografkinja.

· Devojko, mnogo si lepa, ali šta ću raditi u ovim godinama i ako mi daš! · Uz zagrljaj i širok osmeh odgovori Jovica.

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, ne bih ti dala

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...