Bujanovačke priče: Ne li vam reko?

U trgovinskom preduzeću “Razvitak” obavlja se godišnje inventarisanje. U pedantno sačinjenom spisku roba za otpis, jedna komisija, čiji je predsednik bio Vlado Mutić, predložila je da se otpiše pet flaša vinjaka. S obzirom da postoje utvrđena pravila kako se roba otpisuje, i ovaj predlog je prihvaćen, valjda, računajući da se otpis ne vrši zbog starosti robe, jer što je vinjak stariji to je bolji, već isključivo zbog toga što je prilikom manipulacije robom, došlo do razbijanja flaša.

Na sumiranju rada svih komisija, na sednici Centralnog radničkog saveta, kada Vlado Mutić podnese izveštaj, za reč se javi novoizabrani generalni direktor Tomislav Mitić:

– Što se tiče otpisa ovih pet flaša vinjaka, priznaću vam ih samo pod uslovom da mi donesete pet grlića od flaša sa neotvorenim zapušačem. Verovaću da su se flaše porazbijale. Ipak, je mislim, da ste vi popisivači pre popisa popili jednu flašu, u toku popisa popili ste još jednu, jednu posle popisa. Predlažem da vam se te tri flaše priznaju, kao usputni trošak, ali dve morate namiriti.

Zbunjenim i pomalo nasmejanim članovima Radničkog saveta i članovima komisije obrati se Vlado Mutić: – He li vam reko u glavu vas blesavu, kako će bidne. Sve ko da nas je gledao. Dobro prođosmo. Dajte pare za dve flaše i to odmah!

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, ne li vam reko

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...