Bujanovačke priče: Nestalo mesa

Utakmicama “Partizana” ili “Zvezde” u Skoplju ili Nišu redovno je prisustvovalo mnogo Bujanovčana. Na utakmice se odlazilo automobilima, dogovorno u podnevnim časovima. Bili su to izleti, druženja, klađenja, raspirivanja navijačkih strasti i rivaliteta navijača “Zvezde” i “Partizana” mnogo pre utakmice.

Autokaravan bi se obično zaustavljao ispred motela u Preševu, ukoliko se utakmica igrala u Skoplju ili u Leskovačkom motelu, ako je utakmica igrana u Nišu. Tu su padale opklade, koje su trošene po povratku s utakmice.

Posle jednog susreta “Crvene zvezde” i “Radničkog” u Nišu Kosta Lahtović, Jovan Jerković, Mileta Rašković i Dobrivoje Ostojić svratiše u Leskovački motel na roštilj specijalitete koje je pravio čuveni kuvar Bure. Naručiše piće i počeše dogovor oko mezetluka. Izraziše želju konobaru, ali ostadoše preneraženi kad im konobar saopšti da nema mesa u hotelu.

– Sve što smo imali, sve smo izroštiljali i servirali za one stolove. I mi smo začuđeni. Bure i kuvarice se krste al mesa više nema – reče konobar pokazujući rukom prema gostima u vrhu sale.

Za dva sastavljena stola, koji se lome od pečenog mesa vinskih flaša i sifona ovde, sede Tomo Dubak, Vojo Belčo, Vojo Ristovački, Brane Šipa, Boro Denča i Dule Ttufte.

Novi gosti se zadovoljiše sendvičima.

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, nestalo mesa

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...