Bujanovačke priče: Otvoren konkurs

Pred bujanovačkim Motelom veliki je parking prostor. Na njemu se i danju i noću nađu desetine domaćih i stranih automobila. Neki vispren Šiptar kupi nešto zemlje uz Motel i otvori automehaničarsku radnju, koristeći motelski parking kao svoj.

Posle nekoliko upozorenja, bezuspešnih, Trajko Stanković, direktor Ugostiteljskog preduzeća “Proleće”, samoinicijativno i bez dozvole od opštinskih organa, naredi da se podigne ograda visoka dva metra i duga oko pedesetak metara. Ograda je podignuta ispred samog ulaza šiptarske radnje, što je ogorčilo i vlasnika ali i opoziciju.

Počela je politička hajka na Trajka. Međutim, na Komitetu i u Skupštini opštine Šiptari ne pominju osnovni razlog, ogradu. Sve se svodi na to da Trajko ne zapošljava Šiptare, da vodi srpsku nacionalističku politiku, da je protiv bratstva i Jedinstva.

Na jednoj sednici Skupštine opštine otvorena rasprava o Trajkovom odnosu prema Šiptarima. Osnovni adut napada je da u čitavom preduzeću radi samo jedan konobar · Šiptar.

Trajko, inače odbornik, zatraži reč:

Drugovi, dužan sam da vam saopštim da je naš radnički savet doneo odluku da raspiše konkurs za prijem dvadeset konobarica Šiptarki. Mislim da će nacionalna manjina biti dobro zastupljena u našem preduzeću. Konkurs ćemo sutra objaviti u “Vranjskim novinama”.

Prešlo se na drugu tačku dnevnog reda. Trajko je ubrzo penzionisan. Istina, objavljen je oglas, ali se na njega ni jedna Šiptarka nije javila.

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, otvoren konkurs

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...