Bujanovačke priče: Plati informaciju

U ranim jutarnjim časovima pojavljivao bi se Vlado Stefanović Mutić na bujanovačkim ulicama. Obilazio bi tek otvorene kafane i pomno pratio ko je prvi pristigao, ko nije ni odlazio iz kafane.

Nervozan, sav u pokretu, valjda posledice ratovanja, u kojem se po vlastitoj priči “nakokao” dušmana, nigde se nije zadržavao dugo. Radio je u prodavnici železne robe, bio obdaren za brzo, usmeno računanje, krčmio nasleđe oca Koste šnajdera, učesnika Prvog svetskog rata i svoju platu. Voleo je potegnuti za čašicom i razbaciti karte.

Nikada nije imao pristup među kockare od “ugleda”, među ljude kojima je to hobi i razonoda. Istina, on to nije ni želeo. Tražio je sebe u igri sa ciganima i šiptarima.

Međutim, pomno je pratio gde se i ko sastaje zbog igre.

Ujutro, u obilascima grada, lutanjima po ulicama, sačekivao bi te večeri otsutne igrače rečima:

će platiš li jednu rakiju da ti kažem kude su noćas kockali?

Na potvrdan odgovor i polazak prema kafani, dobacio bi “ako je dupla, će kažem i ko je izgubio pare”.

Dobijao je duplu.

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, plati informaciju

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...