Bujanovačke priče: Počasti i pare

Pala je ideja da se oživi dramska sekcija pri Kulturno–umetničkom, odavno, zamrlom, društvu. Od ideje do realizacije brzo je došlo. Srećko Stanić i Sveto Protić odabrali su glumce među prosvetnim radnicima. Režiju pozorišne komedije “Izbiračica” od Koste Trifkovića napravio je Srećko, odabrao kostime, uredio scenu …

Pred premijeru, koja je u nedostatku kulturnih manifestacija željno očekivana, Srećko ne prihvati predlog da se upute pozivnice svim vodećim rukovodiocima, kako je to bio običaj u gradu, već preuze obavezu da on lično svima odnese ulaznice.

Mnogi iz sekcije počeše odmahivati glavom, ali bi prihvaćeno.

Prvo, kako to nalaže običaj, dođe Srećko kod Boceta Trajkovića, sekretara Komiteta Partije. Objasni Bocetu šta je učinjeno, pripremljeno, te da je došao prvo kod njega da ga upita koliko mu treba ulaznica. Na rečeni broj, Srećko otkide iz bloka toliko ulaznica i proprati rečima:

– Znate, vi ste vodeća ličnost u gradu. Nama je čast i obaveza da prvo vama ponudimo ulaznice, ali vaša je obaveza da te ulaznice platite, kao i ostala publika.

Obišao je Srećko i ostale rukovodioce s istom pričom. Neki su bez reči plaćali, neki smanjivali tražnju posle saznanja da se plaća, neki saopštiše da će biti odsutni u vreme priredbe.

A svi skupa, nisu dobronamerno prihvatili “odavanje” počasti.

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, počasti i pare

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...