Bujanovačke priče: Popravio se

Čitav bujanovački kraj ima veoma čudan odnos prema odlasku iz života. Suze teku za mrtvim, crnim se sve prekriva, daća se po paganskim nasleđima nosi sedam, četrnaest dana, aLi u suštini filozofski prilaz je veoma praktičan: Bog ga stvorio, poslao, i uzeo.

Slučajno prolazim glavnom ulicom. Vidim Rade Matić, Sveta Protić i Sare Puša, s najvećom ozbiljnošću stoje uz jedan telegrafski stub. Priđoh im, zainteresovan. Počeše da mi objašnjavaju.

– Pogledaj, za samo četrdeset dana kako se Guta Kaculj “tamo” popravio. Izgleda, mnogo mu dobro – priču potkrepljuje slikama. Na banderi slika Gute Kaculja na posmrtnici kad je umro, slabo urađena, sa dosta štamparskih grešaka, na četrdesetodnevnom pomenu, veoma uspešna slika. Guta iz najboljih godina. Onaj Guta, koga su istinski voleli…

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, popravio se

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...