Bujanovačke priče: Previše zvanica

Svi državni praznici obeležavani su u Bujanovcu na svečan način. Međutim, prolasci štafete mladosti sa porukama za dug život drugu Titu bili su najsvečaniji. Na posebnim tribinama bi se sakupio sav politički vrh. Držani su govori puni ljubavi i vernosti velikom “vođi i učitelju”. Obični smrtnici su na svečanoj tribini donosili svoje zaključke. Ukoliko ne bi bilo nekog iz vlasti uz sekretara Komiteta, nije mu se dobro pisalo. Ukoliko se pojavio neko anoniman, znalo se, napredovaće u poslu ili politici.

Za jedan doček Štafete mladosti, Đjorđe Stošić, direktor Komunalnog preduzeća, bio je obavezan da montira veliku tribinu u centru grada. Učinili su to radnici Đokinog preduzeća, temeljito. Međutim, na svečanoj tribini pojavilo se znatno više uglednika nego što je predviđeno. U jednom trenutku tribina se srušila. Popada rukovodstvo, poremeti se čitava manifestacija. U publici otvoreni smeh.

Priveden je Đoka Stošić na saslušanje. Ipak, posle veštačenja utvrđeno je da nije izvršena diverzija, da je tribina ipak bila preopterećena. Đorđe je pušten ali nije više bio direktor Komunalnog.

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, previše zvanica

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...