Bujanovačke priče: Služba i družba

Ponedeljak, pijačni dan u Bujanovcu, prilika je da se nađu prijatelji iz okolnih sela, porazgovaraju, ugovore kupovinu ili prodaju, ugovore poneku svadbu, dogovore s Ciganima, muzikantima, sviranje na svadbi. Kafana “Balkan” po ceo dan puna gostiju. Nekako najuočljivi bi bivali Vlado Nedeljković iz Rakovca i Vojislav Dimitrijević Grk iz Žuželjice. Moguće da je njihova markantnost dolazila i zbog toga što se nisu odvajali od srpske šajkače, koja je bila u tim posleratnim godinama anatemisana. Sedeo bi Vlado sa svojim društvom, obično poznatim esnaflijama i zanatlijama iz Bujanovca, često sa intelektualcima. Bio je pričljiv, duhovit. Grk je imao svoje društvo, često skretao pažnju glasnim govorom i samoisticanjem, što je svojstveno čitavoj porocici Dimitrijevića, skorašnjih doseljenika iz Lerina u Severnoj Grčkoj.

Posebno bi kod plaćanja kafanskih računa obojica dolazili do izražaja. Želeli su da daju na znanje da su gazde i da im je zadovoljstvo da plaćaju piće prijateljima.

U kafani bi se često našlo i mnogo paraničara. Sud je vodio računa pa je zakazivao sudske rasprave najviše u ponedeljak, omogućavajući ljudima zemljoradnicima da uz suđenje završe i druge poslove, kako im ne bi dan propao.

Slušanje priča u društvu, Vlado sve vreme prati smeškom, čak i kada nisu smešne. Na pitanje nekog od prijatelja zbog čega se stalno smeši, Vlado otpoče:

Danas sam bio svedok jednom komšiji u sporu protiv drugog komšije. Ništa posebno. Spore se oko neke međe između njiva. Jednog na sudu zastupa Ljubo Kasa, a drugog Mladen Pašić, advokati.

Nećete verovati šta Mladen i Kasa rekoše jedan drugome. Kako nafališe svoje klijente, a napadoše protivničkog. Naprosto uhvatiše se za vratove. Govore i ono što moje komšije nikada jedan drugome ne bi rekli. Ja se čudu ne mogu načuditi.

Suđenje se odgodi, ponoviće se u drugi ponedeljak. A gle, eno za onim stolom, pozadi, sede Mladen i Kasa, kolege piju, mezete, ljudski se šale, pričaju, ko najbolji prijatelji. Čudan advokatski zanat. U njemu je razlučeno šta je služba, a štadružba… Zato Vlado niti tuži, niti će biti tužen, mogu u sudnicu samo kao svedok.

Čini mi se, sada je kraj radnog vremena, pristići će i sudije…

Ubrzo se društvu advokata pridružiše dvojica sudija, Pavle Marinković i Dragan Stevanović…

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, služba i družba

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...