Bujanovačke priče: Svetozar Dimitrijević Toza – Gladan miš i otrov jede!

Godinama je Svetozar Dimitrijević Toza Pinko radio u Duvanskoj stanici na poslovima radnih odnosa. Obavljao je to rutinski, na zadovoljstvo rukovodstva, a sam bio srećan jer radi i živi bez trzavica.

Jednom Vladimir Kostić Lingur, direktor Duvanske stanice, predloži Tozi da pređe na novo radno mesto – blagajnika. Pravi razlog ponude bio je to što je Vlado shvatio Tozinu situaciju, sa malom platom i bez drugih vanrednih primanja, uz sklonosti da se nađe sa društvom u kafani, dobro bi mu došlo novo mesto sa znatno povoljnim uslovima. Na direktorov predlog Svetozar, a voleo je uvek da traži filozofski nastup u komuniciranju, odgovori:

Direktore, ne! Gladan miš i otrov jede! I napusti kancelariju.

Razmišlja Vlada o Tozinom odgovoru. Dođe do zaključka, ali da bi proverio sebe, pozva Svetozara.

– De ti meni objasni šta si hteo reći s onim mišom i otrovom?

Direktore, često nemam pare, često sam u kafani, a kad mi budu pri ruci blagajna i dosta para, moguće je da brknem u blagajnu, potrošim, pa eto apse. Ostavi ti mene gde sam. Hvala tebi direktore na brizi o meni. Međutim, ja često zagledam spiskove o visini plata. Pa kad pogledam one ispred mene kažem sebi: “E Tozo, u šta si spisko život”, ali kad pogledam one koji imaju znatno nižu platu od mene, opet kažem sebi: “Tozo, svaka ti čast, ti si veoma uspešan čovek”. Dobro je meni i ovako. Ima ih dosta na spisku koje gledam odozgo! ·

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, svetozar dimitrijević toza, gladan miš i otvor jede

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...