Bujanovačke priče: Toma UNPROFOR

Bujanovačke priče; (Toma UNPROFOR) – U nesretnom ratu Srba protiv Hrvata i muslimana u bivšoj Bosni i Hercegovini, na linijama razdvajanja zaraćenih strana Ujedinjene nacije su postavile svoje jedinice UNPROFOR–a, koje su bile stalna kontrola kršenja dotovorenih primirja.

Međutim, njihova objektivnost i obaveze posle Kratkog vremena dobile su suprotan smisao.

Svrstale su se na stranu muslimanske i hrvatske vojske i često nanosile grdnu štetu srpskom narodu. Pa ipak, reč UNPROFOR, kao simbol kontrole postala je česta u našim krajevima.

Na jednim višestranačkim izborima za opštinske odbornike u Bujanovcu, na listi Socijalističke partije Srbije kandidat je bio Stevan Mileusnić, u izbornoj jedinici Centar. Protivkandidat mu je Predrag Timić, nezavisni kandidat.

Kumovi, iz iste ulice, nekako istogodišnjaci. Stevan, sa stečenim iskustvom u ranijim izborima, kada je pobeđivao protivkandidata. Predrag, sa željom da se nađe u skupštinskim zasedanjima.

Izbore je, što je uobičajeno, pratila i agitacija za kandidate, što je dovelo do napete zainteresovanosti građanstva – da njihov kandidat pobedi.

Na dan izbora, kako to zakon dozvoljava, svaki kandidat imao je pravo da postavi svog čuvara glasačke kutije. Stevanovu kutiju čuva Tomislav Petrović Kalenica. Tomislav i Stevan su partijski protivnici ali decenijama izvanredni prijatelji.

U toku glasanja Tomislav svojim oštrim okom prati sve postupke izborne komisije, birače…

Neko od prisutnih, sa dozom ironije, primeti:

“Otkuda ti Tomo da čuvaš Stevanovu kutiju. On Socijalistička partija, a ti DEPOS?”

– Ja sam ovog puta UNPROFOR, kao iz puške odgovori Tomislav.

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, toma unprofor

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...