Bujanovačke priče: Traži se on

Nekada je Morava, a posebno Moravica, bila veoma bogata ribom. Retki su bili ribolovci s dozvolama, ali je zato bilo mnogo krivolovaca. U ranim subotnjim danima kretale su kolone Bujanovčana u ribolov. Nosile bi se ručno ispletene mreže, samo kao ispomoć za vešto hvatanje riba rukama. Poznati su bili majstori u tom zanatu: Guta Kaculj, Velimir Grza i Rade Kator. Retko kada bi se društvo vraćalo bez dobrog ulova.

Međutim, pravi lov na ribe događao se u majskim danima. Tada bi riba, terana prirodnim zakonitostima, iz Morave kretala u Moravicu na mrešćenje. Opijena ljubavnim zanosom nije ni znala da je na ušću reka čekaju nemilosrdni bujanovački ribolovci. Reke nisu bile zagađene tako da su u svoje ljubavne avanture kretali klenovi, mrene, krkuše, a često i somovi. Bujanovčani poučeni dugogodišnjim iskustvom znali su kada počinje mrest, te bi se u večernjim časovima našlo na desetine ljudi uz reku. Bilo je tu iskusnih lovaca, ali i dece, žena …

Jedne godine, u velikom naletu ribe, iz veće reke u manju, kada se svako zabavio jedinom željom da u mreže, cegere, džakove nagrabi što više opijenih riba, neka žena zapomaga:

– ljudi, neko me p…. ljudi, neko me izonodi… Niko ne obrati pažnju, valjda smatrajući da svako lovi svoju ribu …

Godinama je posle prepričavan ovaj događaj. Znalo se koja je žena zapomagala, ali ne baš kao da traži pomoć. Ko je bio “lovac” nikada se nije saznalo.

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, traži se on

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...