Bujanovačke priče: Vrapče i magarče

Razgleda Uroš Šljuka kaveze sa papagajima i kanarincima koje je neki slučajni prodavac izneo na bujanovačku pijacu. Rado bi kupio jednog kanarinca. Međutim cena visoka. Priđe mu Dobrivoje Doče Dimitrijević, sin Stojana Mrdača pa potiho reče:

– Čika Ure, ja ću da ti prodam kanarinca, lepšeg od svih ovih, s mnogo više boja, mali je još, ali je mnogo jeftiniji. Pade dogovor.

Predveče donese Doče kanarinca. Ure ga ubaci u novi, kupljen kavez, obradovan, isplati Dočeta i poče kroz debele naočari da posmatra pticu i divi joj se.

Posle nekoliko dana susreće Ure Dočeta:

– A bre dete, kanarinac niti raste niti peva.

– Ima vremena čika Ure, sve će doći na svoje mesto.

Ostavio Uroš kavez s kanarincem na balkon, otišao da otvori kafanu, Udari neka kiša, Odjednom, nošena vetrom prekri čitav balkon. Dojuri Uroš iz kafane pa pravac na balkon. Kad tamo u kavezu se šćućurio vrabac, drhti od hladnoće. Voda sprala sve boje koje je na njega nabacio Doče praveći ga kanarincem.

Pogleda Ure, pogleda pa se iz srca nasmeja podvali.

U skorom susretu sa Dočetom samo dobaci: – Dobro je dobro dete. Ure zbog vrapče ispade magarče.

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, vrapče i magarče

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...