Bujanovačke priče: Zabranjeno uskakanje

Otišao Trajko Stanojković, sekretar Opštine na seminar za usklađivanje opštinskih statuta prema novim republičkim zakonskim propisima. Bio Trajko na seminaru, ali da ne bi mnogo mozgovao u poslu, pozajmi od jednog kolege iz Niške opštine već urađen statut i poče ga prilagođavati bujanovačkim uslovima.

Statut beše veoma stručno urađen što je bujanovačkom sekretaru olakšalo posao. U tekstu gde je pisalo Niš, prebrisa i napisa Bujanovac. “Vlastiti” statut predade daktilografkinji na prekucavanje. Završi devojka posao, na šapilografu umnoži po primerak za svakog odbornika. Podeljen predlog statuta uz ostale materijale svim odbornicima. Naizgled, sve u redu.

Čitavu knjižurinu niko od odbornika nije ni otvorio pre sednice. Na sednici nema rasprave niti primedbi.

Taman da presednik opštine Ariton Kačarević postavi predlog na glasanje, javi se Stanimir Mirko Trajković, direktor banke i odbornik za reč:

– Druže predsedniče, u članu 123. Predloga statuta, pored ostalog piše: “Zabranjuje se uskakanje i iskakanje dok je tramvaj u pokretu”, pa me interesuje hoćemo li prvo u Bujanovac uvesti tramvaje ili prvo doneti ovu odluku za svaki slučaj.

Začuđen predsednik, začuđeni odbornici počeše prelistavati predlog statuta, uveriše se u Mirkovu tvrdnju. Nasta smeh u sali.

Sekretar Trajko, sav crven u licu pokušava da objasni:

– Greška je, greška u prekucavanju Greška.

– Zbog te greške ti ćeš sekretare da vratiš dnevnice koje si uzeja zbog odlaska na seminar, naredbodavno saopšti predsednik Kačarević.

***

Kažu da se istorija ponavlja. Dvadesetak godina kasnije jedan načelnik za privredu iste opštine formirajući predlog odluke o doprinosima iz ličnih dohodaka, prepisujući verovatno odluku neke sarajevske opštine, predvideo je da Bujanovčani plaćaju doprinos za “zimske olimpijske igre”. Proveo se pred odbornicima i predsednikom kao i njegov predhodnik Trajko Stanojković.

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, zabranjeno uskakanje

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...