Bujanovačke priče: Znaš li ti ko je Meke?

Mihajlo Dalipović Meke, radio je godinama u “Gumoplastici”. Uzgred, aktivno se bavio politikom i bio angažovan u društvu Roma. Po odlasku u penziju, nastavio je politički rad u Socijalističkoj partiji Srbije, a zbog niske penzije, kao i mnogi, odlučio se na prodaju cigareta na uličnim tezgama. S obzirom da je član OpŠtinskog odbora Socijalističke partije u Bujanovcu, shvatio je Meke da je njemu i nedozvoljene trgovina dopuštena, pa bi prilikom prolaska milicionera, dok su drugi dileri sklanjali cigarete, on prkosno sedeo na tronošcu. Nedodiriv!

Kada mu je skrenuta pažnja, sa zvaničnog mesta, prihvatio je sugestiju pa se i on sklanjao prilikom rutinskih kontrola policije. Međutim, njegova supruga Đula, shvatajući položaj svoga, muža, moć i vlast, kako ona misli, nekom prilikom, kada naiđe milicija dileri se razbežaše, a Đula prkosno nudi cigarete.

Neki mladi milicioner joj priđe, upozori je i naredi da odmah napusti ulicu i nosi cigarete.

– Znaš li ti ko je Raša poslanik? – isprsi se Đula.

– Znam, odgovori milicioner. – A znaš li ko je Meke? – Pojma nemam i ne interesuje me.

– Sramota je to, ti bi morao da znaš i ko je Meke. On je visoki političar uz Rašu, ja sam njegova žena. Ne možeš ti mene da teraš

– Ja ti prvo rekoh da ideš kući, a sada ti kažem, ulazi u maricu pa kod nas u stanici milicije objasni ko je taj Meke…

Tagovi: bujanovac, bujanovačke spke, bujanovačke priče, znaš li ti ko je meke

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

Bujanovačke priče, iz knjige “Bujanovačke spke”; Beleška o piscu; – Dobrivoje Ostojić rođen je 1936. godine u Ilijašu. Završio je gimnaziju a potom studije Jugoslovenske književnsoti na filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je petnaest godina u bujanovačkoj prosveti, a od 1974. godine profesionalni je novinar. Objavio je nekoliko knjiga i romana. Takođe, dobitnik je mnogih stručnih priznanja i nagrada za novinarstvo i publicistiku. Živi i radi u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade i povelje na Književnim susretima “Zijo Dizgarević” za priče “Tama sna“.

Bujanovac
Njuz Network

Učitavam...