Fabrika mineralne vode i sokova “Heba”

Pošto su i istraživačkim radovima u ataru sela Rakovca 1966. godine otkrivena znatna nalazišta termomineralne vode, dovoljna za višedecenijsku eksploataciju, već 1969. godine planira se izgradnja fabrike mineralne vode kapaciteta 40 miliona litara godišnje.

Izgradnja fabrike počinje 1974. tako da se radovi završe do 1976. godine. Sredstva su uložili preduzeće “Delišes” iz Vladičinog Hana, Fond za razvoj Republike Srbije a deo je obezbeđen iz kredita banaka.

Fabrika je već počela sa probnom proizvodnom 1975. godine i zaposlila je 100 radnika. Zvanično je fabrika otvorena pod imenom “Heba” (grčka boginja mladosti, kćerka Zevsa i Here) 12.07.1976. godine. Toga dana na veličanstvenom zboru, pred preko 10.000 ljudi fabriku je otvorio tadašnji predsednik Predsedništva Republike Srbije Dragoslav Marković.

U početku se proizvodilo oko 6 miliona litara vode godišnje. Već u 1981. godini uvedena je u proizvodnju druga proizvodna linija te se godišnja proizvodnja udvostručila.

Mineralna voda se vadi sa dubine od 280 metara i stiže prirodnim pritiskom. Izdašnost izvora je 6 litara u sekundi ili 210 m3 na sat. Temperatura vode u izvoru je 46°S te se pre punjenja boca hladi. Sistem prerade je zatvoren bez dodira sa vazduhom i okolinom.

Fabrika je postigla značajne uspehe na tržištu i postala poznata i van granica naše zemlje.

U 1984. godini puštena je u rad zamenjena savremena linija za punjenje mineralne vode u staklenoj ambalaži, tehnološke mogućnosti 12.000 boca na sat.

Septembra 1989. godine u rad je puštena linija za proizvodnju PET (polietileneraftalat) ambalaže i punjenje vode od 1.5 litara. Zatim se uvodi i punionica boca od 0,5 litara u plastičnoj ambalaži.

Radnici na referendumu 1989. godine odlučuju da se izdvoje iz “Delišesa” i nastave da samostalno posluju. Posle niza pravnih problema, Privredni sud u Leskovcu “Hebu” upisuje u registar kao javno preduzeće za eksploataciju mineralne vode i gasa C02. Međutim, ubrzo “Heba” postaje društveno preduzeće, kakvo je i danas.

“Heba” često povećava asortiman prozvodnje, tako da 1996. izlazi na tržište sa eko-vodom. Potpuno čistom vodom, hemijski, mehanički i bateriološki. Ova voda je sa dubine 22 metra, a izvor ima izdašnost od 20 litara u sekundi.

“Heba” sada proizvodi tri vrste vode za piće: gaziranu, negaziranu i eko-vodu i 10 vrsta osvežavajućih napitaka.

Za 25 godina rada (1976-2001) proizvedeno je preko 800 miliona litara mineralne vode i napitaka ili 32 miliona litara prosečno godišnje.

Karakteristično je istaći da je 1997. godine i banja “Vrelo” sa “Lineksom” iz Beograda počela punjenje mineralne vode pod nazivom “Prohorovo”. Pored toga i kompanija “Jumko” iz Vranja preko puta “Hebe” 2000. godine otvorila je pogon za proizvodnju mineralne vode i sokova pod nazivom “Bivoda”.

Perspektiva “Hebe” je sjajna jer raspolaže sa tri izvora. Sada se eksploatiše jedan izvor u krugu fabrike, a ne koriste se još jedan izvor u krugu fabrike i jedan u selu Ljiljancu.

Učitavam...