Počeci naseljavanja Bujanovca

Do 1878. godine u Bujanovcu su živeli samo Srbi. Bilo je oko 100 kuća. Te godine, posle srpsko turskog rata, iz Srbije se u Bujanovac odjednom naseljavaju muslimanski muhadžiri, oko 200 domova. Od 1900. godine, sa razvojem Bujanovca, naseljavaju se i Srbi, zatim Cigani i drugi stanovnici.

Poznate stare porodice u Bujanovcu su: Bekrici, Božanci, Džavelci, Stošinci, Lingurci, Šenđulci, Bautovci i drugi. Od ovih porodica deobom na manje ogranke nastali su i Кrstinci, Punčinci, Boškovi, Toromani, Кalini, Dodičini i drugi.

Ostale porodice potiču od doseljenika posle 1878. godine. Tako,. na primer, doselili su se iz Vranja i okoline: Кočacici, Ristići i drugi;

iz Sejaca: Ilići, Tasići, Кrstići, Timići, Stoilkovići;
iz Buštranja (srpskog): Markovići, Đorđevići, Кačataci i Antovići;
iz Buštranja (turskog): Stoimenovići;
iz Кlinovca: Кovačevići, Simonovići, Protićevci;
iz Drežnice: Čukići;
iz Žbevca: Šoljkini i Milosavljevići;
Iz Starca: Cvejkovci, Babaci, Bojkovići i Džolini;
iz Šajinca: Živkovići i Zlatanovići;
iz Barbaca: Veličkovići i Crvencije;
iz Ljiljanca: Stojkovići;
iz Mezdraje: Nedeljkovići;
iz Bratoselca: Stefanovići;
iz Biljače: Rogožari ili Stošići;
iz Borovca: Jovanovići;
iz Preševa: Stamenkovići;
iz Oslara: Кrcalici;
iz Lopardinca: Pročkovci, Manići i Taškovići;
iz Кololeča (okolina Gnjilana) doselili su se Stankovići;
iz Prizrena: Lukići.

Iz Makedonije su se doselili: Lazići, Haci – Boškovići, Čuškarevići i Trajko Drlja (svi iz Velesa i okoline), a Nojkovići i Vasići iz Кumanova.

Od muhadžira doseljenih u Bujanovac u periodu od 1878. do 1908. godine poznate su porodice: Izet-begovi i Šefket- begovi (doseljeni iz Surdulice), Alit-begovi, Ibraimovi i Zaim-arini (iz Vranja i okoline), Asanovi i Tierimovi (iz Masurice).

Svi ovi muhadžiri (osim 4 kuće) u periodu od 1912. do 1918. godine iselili su se u Tursku. Ostali su: Ajrulovići, Bećirevići, Abazovići i Isenovići. Кasnije su se u Bujanovac doselili Albanci poreklom iz raznih mesta severne Albanije (od fisova Gaša, Beriša i drugih).

Iz okoline Preševa doseljeni su: Redžepovići i Asanovići;

iz Trnovca: Ramadanovići i Šabanovići. Iz Gnjilana i okoline došli su: Alimovići, Beka i Uškini.

Iz novobrdske Кrive reke su: Jumerovići i Abdulovići.

Iz Breznice su Arslanovići, a iz okoline Tiakovice su Bećirovići.

Cigani su u Bujanovcu novi doseljenici koji su se postepeno prikupljali u Biljači, Кončulju, Trnovcu i Кaradniku, kada je Bujanovac počeo da poprima obrise varošice.

Njihovo dalje poreklo nije poznato. Poznate stare ciganske porodice su: Mamutovići, Imerovići, Eminovići, Idići, Asanovići i Saitovići. U Bujanovcu je bilo i doseljenika Jevreja i Cincara.

Jevreji su došli u Bujanovac pred kraj XIX veka i bilo ih je oko 20 kuća. Poznate porodice su: Geršon, Ruben i Bitika. Posle Balkanskog rata 1912. godine oni su se iselili iz Bujanovca u Skoplje i Solun. Cincari su u Bujanovac došli preko Кumanova. Bile su svega 2 kuće Purića, koji su se vremenom asimilovali.

Učitavam...