Razvoj trgovine u Bujanovcu

Nakon Drugog svetskog rata i trgovina se obavljala u okviru socijalističkog privrednog sistema. Privatna trgovina je ukinuta. Pored prodavnica Zemljoradničke zadruge “Bratstvo” iz Bujanovca i prodavnica nekih preduzeća iz raznih krajeva Jugoslavije (“Borovo” i Kombinat kože i obuće “Peć”) u Bujanovcu je osnovano Trgovinsko preduzeće “Napredak”, a kasnije i “Poljoinvest”.

Godine 1966. ova dva preduzeća su se integrisala u jedno pod nazivom “Jedinstvo”.

Od 1990. godine naše društvo napušta plansku i prelazi na tržišnu privredu. Međutim, raspad Jugoslavije, sankcije međunarodne zajednice, velika inflacija i na kraju bombardovanje naše zemlje od snaga NATO-a 1999. godine negativno su se odrazili na privredu Bujanovca.

Od početka 2000. godine na osnovu novih propisa o privatizaciji počinje postepena promena vlasničke strukture iz društvene u privatnu.

Otvaraju se nove zanatske radnje, trgovine, kafane, restorani.

Krajem 2000. godine počinje sa proizvodnjom nova fabrika mineralne vode i osvežavajućih napitaka “Bivoda”.

Fabrika koristi 4 bušotine u ataru sela Rakovac. Moderna oprema je kapaciteta punjenja 18.000 litara na čas ili 50 miliona jedinica godišnje.

Kompanija “Simpo” iz Vranja nastavila je ulaganja u bujanovačku privredu. Izgrađena je fabrika konditorskih proizvoda “Kondiva” u Žbevcu, a 12 decembra 2006. godine otvorena je nova fabrika puhina (poliuretanske pene) u Bujanovcu.

Površina fabrike je 7. 500 m2. U periodu probne Proizvodnje zaposleno je. 30 radnika, a u 2007. godini biće zapošljeno oko 120 radnika.

Učitavam...