Vremeplov: Na danasnji dan 2. januar

Vremeplov: Na danasnji dan 2. januar

– Danas je praznik Sveti Ignjatije Bogonosac. Ovaj svetitelj nazvan je Bogonoscem jer je stalno u srcu i na usnama nosio ime Boga živoga, a i zato što ga je, kao malog, Isus Hristos držao na rukama. Po predanju, Gospod je, učeći svoje učenike smernosti, uzeo jedno dete, stavio među svoje učenike i rekao: “Ko se ponizi kao dijete ovo, onaj je najveći u Carstvu nebeskome” (Mat. 18,4). To dete bio je Ignjatije.

Kada je odrastao, bio je učenik svetog Jovana Bogoslova, a kasnije episkop u Antiohiji, gde je prvi uveo antifonski način pojanja u crkvi.

To je pojanje za dve pevnice, tako da kad na jednoj strani pojanje prestane na drugoj počinje. Ovaj se način svetom Ignjatiju čudotvorno otkrio.

U to vreme je car Trajan, prolazeći kroz Antiohiju u ratnom pohodu protiv Persije, čuo za svetog Ignjatija i pokušao da ga, savetima i pretnjama, čak i ponudom senatorske titule, okrene od vere.

Kad nije uspeo, naredio je da ga okovanog pošalju u Rim i bace u arenu pred zveri. Težak put od Antiohije do Rima svetitelj je proveo u molitvi i želji da strada za svoga Gospoda. Lavovi su ga rastrgli u rimskoj areni 106. godine. Od svetitelja i mučenika ostalo je samo nekoliko kostiju i njegovo srce ispunjeno ljubavlju za Gospoda Isusa Hrista.

1492. – Kraljevinu Granadu zauzele su hrišćanske snage kralja Ferdinanda V i kraljice Izabele I, čime su Mavri izgubili svoje poslednje uporište u Španiji. Posle pada Granade, Mavri (ili Morisci) naterani su da prime hrišćanstvo ili da napuste Španiju, ali su i pored toga bili podvrgnuti inkvizitorskim progonima.

1839. – Francuski fotograf Louis Daguerre načinio je prvu fotografiju Meseca.

1898. – Rođena je srpska glumica Ljubinka Bobić, koja je 1921. započela karijeru u Beogradu kao tumač uloga naivnih… Takođe i nestašnih, vragolastih devojaka, osvojivši na prečac gledalište vedrinom i neposrednošću. Tumačeći potom karakterne uloge, iskazala je izuzetno scensko umeće. Njenu karijeru najviše je obeležila nenadmašna interpretacija Živke u “Gospođi ministarki” Branislava Nušića.

1944. – Helikopter je prvi put počeo da se koristi u ratu, i to od strane Britanaca.

1966. – U Španiji je prvi put rođeno jedno jevrejsko dete još od proterivanja Jevreja 1492. godine.

1995. – Naučnici su koristeći teleskop “Keck” na Havajima otkrili najudaljeniju galaksiju, od Zemlje udaljenu približno 15 milijardi svetlosnih godina.


Bujanovac
Njuz Network

Vremeplov: Na danasnji dan 2. januar

Učitavam...