Vremeplov: Na današnji dan 21. januar

Vremeplov: Na današnji dan 21. januar

1677. – U Bostonu je izašla prva publikacija iz oblasti medicine u SAD. Bio je to članak o malim boginjama.

1799. – Edvard Džener (Edward Jenner) predstavio je vakcinu protiv malih boginja.

1861. – Rođen je srpski vajar Đorđe Jovanović, član Srpske kraljevske akademije, profesor i direktor Umetničke škole u Beogradu. Arhitekturu je studirao na Velikoj školi u Beogradu, a vajarstvo u Beču, Minhenu i Parizu. Izradio je biste i medalje mnogih državnika, vojskovođa, naučnika i umetnika i više javnih spomenika – Kosovskim junacima u Kruševcu, Milošu Obrenoviću u Požarevcu, Josifu Pančiću i vojvodi Živojinu Mišiću u Beogradu, Branku Radičeviću u Sremskim Karlovcima.

1922. – U Švajcarskoj je održana prva trka u slalomu.

1924. – Umro je Vladimir Iljič Lenjin, vođa Oktobarske revolucije i organizator sovjetske države, dosledni nastavljač dela Marksa i Engelsa.

1957. – Umro je srpski kompozitor, dirigent i muzički pedagog Petar Krstić, koji se najviše inspirisao srpskom narodnom muzikom. Završio je Konzervatorijum u Beču, bio direktor muzičkih škola “Stanković” i “Mokranjac” u Beogradu, kapelnik Narodnog pozorišta, šef muzičkog odeljenja Radio Beograda, urednik “Muzičkog glasnika”. Dela: muzika za komade (“Ajša”, “Koštana”, “Dorćolska posla”, “Kosovska tragedija”), opere “Zulumćar”, “Ženidba Janković Stojana (nedovršena), orkestarski “Skerco d-mol”.

1976. – Sa londonskog aerodroma Hitrou (Heathrow) i aerodroma Orli (Orly) u Parizu, u isto vreme su poleteli prvi konkordi namenjeni prevozu putnika. Let iz Londona bio je upućen u Bahrein, a let iz Pariza u Rio de Ženeiro. Novi tip aviona leteo je prosečnom brzinom od 1.350 milja na sat i skratio je vreme puta za polovinu.

1977. – U Italiji je legalizovan abortus.

1987. – Album grupe Bee Gees “Saturday Night Fever” zauzeo je prvo mesto top-lista i tu se zadržao naredne 24 nedelje.

1990. – Džon Mekinro postao je prvi teniser u istoriji Australijan opena koji je izbačen sa turnira zbog izliva gneva i kletvi koje je upućivao zvaničnicima na turniru.


Bujanovac
Njuz Network

Vremeplov: Na današnji dan 21. januar

Učitavam...