Vremeplov: Na današnji dan 30. januar

Vremeplov: Na današnji dan 30. januar

1649. – Posle osude na smrt zbog izdaje, pogubljen je engleski kralj Čarls I Stjuart. Tome je prethodila buržoaska revolucija koju je kralj izazvao svojim apsolutističkim načinom vladanja, kada je bio pobeđen od strane Olivera Kromvela u bitkama kod Marston Mura i Nezbija i zarobljen.

1882. – Rođen je Frenklin Delano Ruzvelt, američki predsedik i državnik. Za predsednika SAD biran je četiri puta uzastopce 1932-1945. Za vreme velike ekonomske krize sproveo je niz socijalnih mera, koje su mu donele veliku popularnost.

Godine 1941. objavio je Povelju o četiri slobode: misli, vere, od bede, od straha. Potpisao je Atlantsku povelju sa Vinstonom Čerčilom i sa ogromnim autoritetom vodio američki narod u Drugom svetskom ratu. Kao jedna od najuticajnijih ličnosti, učestvovao je na istorijskim konferencijama u Kazablanki, Vašingtonu, Kairu, Teheranu i na Jalti.

1894. – Čarls King patentirao je pneumatski čekić.

1894. – Rođen je Boris III, sin Ferdinanda Koburga i poslednji bugarski kralj (1918-1943). Godine 1923. doveo je na vlast profašističku vladu A. Cankova, vodio je progermansku politiku i najzad 1941. uveo Bugarsku u Drugi svetski rat na strani fašističkih sila.

1917. – Snimljena je prva džez ploča (“Dark Town Strutters Ball”).

1933. – Nemački predsednik Hindenburg postavio je za kancelara Adolfa Hitlera, koji je formirao vladu zajedno sa Fon Papenom.

1948. – Pripadnik polufašističke organizacije Hindu Mahasabha izvršio je u Nju Delhiju atentat na Mahatmu Gandija, indijskog političara i nacionalnog vođu.

1972. – Pakistan je izašao iz Komonvelta.

1972. – U gradu Deriju u Severnoj Irskoj, pripadnici britanskog 1. padobranskog bataljona pod komandom potpukovnika Dereka Vilforda i kapetana Majka Džeksona, ustrelili su 26 demonstranata tokom marša koji je organizovala Asocijacije za građanska prava Severne Irske u predgrađu Bogsajd.

Trinestoro ljudi, od koji je šestoro bilo maloletno, umrlo je na licu mesta, dok je još jedno lice preminulo četiri meseca kasnije od povreda zadobijenih tokom ovog incidenta. Za ovaj incident koristi se izraz Krvava (prokleta) nedelja.


Bujanovac
Njuz Network

Vremeplov: Na današnji dan 30. januar

Učitavam...